Οι απόψεις διίστανται! Όσοι απαντήσετε στο ερώτημα επικαλούμενοι το οικογενειακό ιστορικό του συντρόφου σας, μάλλον αρέσκεστε στις ενδελεχείς, παραδοσιακού τύπου αναλύσεις, ενώ εκείνοι που θα επικεντρωθείτε στον επιθετικό προσδιορισμό τής προσωπικότητας του, μάλλον εκπροσωπείτε το σύγχρονο ρεύμα της εποχής..
Ανέκαθεν, λοιπόν αναρωτιόμουν αν η απάντηση: ‘Ο σύντροφος μου είναι δύσκολος άνθρωπος! Μεγάλωσε σε μια οικογένεια με πολύ αυστηρή, αυταρχική και απαιτητική μαμά και έναν άβουλο μπαμπά, καλοσυνάτο και αγνό άνθρωπο…’… περιγράφει περισσότερο τον σύντροφο σας ή τους γονείς εκείνου.
Αναρωτιόμουν επίσης, αν με ένα τέτοιο αφήγημα επιθυμείτε πράγματι να γνωρίσετε τον σύντροφο σας. Αν γνωρίζετε πώς να τον γνωρίσετε. Αν συνειδητοποιείτε ότι είστε δέσμιοι μίας εποχής, η οποία φώτιζε το οικογενειακό περιβάλλον και τις οικογενειακές συνθήκες ως ένα στοιχειό που χαράσσει βαθιές και αθεράπευτες ρωγμές στον ψυχισμό.
Ερχόμενοι στο πιο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι, δεν σάς κρύβω ότι με ταράζουν απαντήσεις τύπου: ‘ο σύντροφος μου είναι ναρκισσιστική προσωπικότητα, τοξική, ανταγωνιστική, περιπετειώδης, χειριστική, βίαιη κ.α.’. Με τρομάζουν όχι για το σύντροφο σας, αλλά για τη δική σας αδήριτη – διά τού μιμητισμού ενδοβληθείσα – ανάγκη να κατηγοριοποιήσετε τον άνθρωπο σας, προκειμένου να τον γνωρίσετε. Με φοβίζει η πεποίθηση σας ότι η προσωπικότητα είναι συνώνυμη μιας συμπεριφοράς, επαναλαμβανόμενης ή μη. Με ανησυχεί το ότι αρνείστε να καταλάβετε πως οι συμπεριφορές γεννιούνται, πεθαίνουν και ανασταίνονται μέσα στις κοινωνικές οικονομικές συνθήκες. Όλοι εν δυνάμει υιοθετείτε συμπεριφορές χειριστικές, βίαιες, εγωκεντρικές, απότομες, ανταγωνιστικές κ.α.
Ζείτε μαζί του, τρώτε, συζητάτε, κοιμάστε και ξυπνάτε δίπλα του, αποφασίζετε, ονειρεύεστε, σχεδιάζετε μαζί του……αλλά….αναζητάτε και τα αποτελέσματα του τεστ προσωπικότητας! Γιατί; Αναζητάτε να τον κατατάξετε σε μια κατηγορία; Να τού δώσετε ταυτότητα; Σε τι σάς βοηθά αυτό; Θέλετε ένα ‘επιστημονικό’ έρεισμα, προκειμένου να αποφασίσετε το χωρισμό σας; Θέλετε έναν ‘επιστημονικό΄ σύμμαχο για να πειστείτε για την ορθότητα τής επιλογής σας;
Μάλλον αγνοείτε ότι η προσωπικότητα χτίζεται διαρκώς. Χτίζεται με και μέσα από τις κοινωνικές σας σχέσεις. Αγνοείται ότι η προσωπικότητα στερεώνεται πάνω στην ιδιοσυγκρασία και την παιδεία και όχι πάνω σε επιθετικούς προσδιορισμούς. Αγνοείτε ότι εσείς οι ίδιοι μπορείτε να γίνετε και ο χτίστης και ο χαλαστής τής προσωπικότητας σας!
Είναι τόσο εύκολο να διατυπώνετε κρίσεις! Και τόσο δύσκολο να δημιουργείτε ερωτήσεις! Ας δούμε μαζί κάποιες ερωτήσεις διερευνητικές της προσωπικότητας που ο σύντροφος σας σμιλεύει δίπλα σε εσάς.
Τι τον συνδέει με τη ζωή; Για ποιους λόγους αξίζει να ζει; Τι τον κινητοποιεί; Τι μπορεί να τον ακινητοποιήσει; Πώς αντιδρά στη ματαίωση; Στην απόρριψη; Στην αποτυχία; Ποιες οι λέξεις-ουσιαστικά γεμίζουν ή αδειάζουν την καθημερινότητα του; Τι τον εκνευρίζει; Τι αγαπά στους ανθρώπους; Τι αγαπά σε εσάς ; Τι δεν αντέχει στον ίδιο του τον εαυτό; Τι θέλει να αλλάξει; κ.α.
Η κοινωνία μας δυστυχώς εγκωμιάζει εκείνους που έχουν μια έτοιμη απάντηση για όλα, και όχι εκείνους που διατυπώνουν ερωτήσεις. Οι βιαστικές, βίαιες και επιπόλαιες κρίσεις φιγουράρουν ως το αντίδοτο στο φόβο για το χρόνο. Ενώ οι βασανισμένες – στο μυαλό σας- απορίες προϋποθέτουν την περιέργεια για τη ζωή και ένα ειλικρινές, ασίγαστο ενδιαφέρον για την εσωτερική κίνηση.
Με σεβασμό
Μαρία Βακάλη