ΠΡΟΤΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Θα ήθελα να σάς ενημερώσω πως τα κείμενα αυτά απευθύνονται σε όλους όσοι επιθυμούν :

 • Να γνωρίσουν την ψυχολογία από μια άλλη οπτική γωνία
 • Να ξεφύγουν από τα τετριμμένα
 • Να αποτινάξουν από την γλώσσα τους και τη σκέψη τους τον εργαλειακό λόγο Να ανοίξουν τους ορίζοντες τους, να αφυπνιστούν
 • Να εξελιχθούν και όχι απλά να αποδεχτούν ή φιλιωθούν τον εαυτό τους


Προς αποφυγή παρεξήγησης, οφείλω να σάς πω ότι επιλέγω τη χρήση τού αρσενικού γένους

 • α) χάριν σε συντομία και
 • β) καθώς συχνά αναφέρομαι γενικά στον ψυχισμό και όχι στον άνδρα, στη γυναίκα, ή στο παιδί.
.

“Διαχείριση” Θυμού


Δεν σάς κρύβω πώς αν ήμουν στη θέση σας θα είχα μπερδευτεί με όλη αυτή την πληροφορία γύρω από το θυμό. Άλλοτε οι ειδικοί σάς συμβουλεύουν να ‘βγάλετε’ το θυμό, θαρρείς και είναι λερωμένο πουκάμισο που θα ‘ποτίσει’ το εσωτερικό του κορμιού σας και άλλοτε να τον τιθασεύσετε, ώστε να μην χαρακτηριστείτε θύτες ενός bullying, ώστε να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες συνέπειες.

Τι  κάνετε συνήθως; Φαντάζομαι υιοθετείτε και τις δύο κατευθυντήριες γραμμές, με τον κίνδυνο να θεάσθε ως αλλοπρόσαλλος.

 

Σε ποιους απευθύνεται αυτό το σεμινάριο:

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή σας, στο βαθμό που επιθυμείτε την περαιτέρω γνώση και επίλυση του προβλήματος σας, είναι ένα ιατρικό ιστορικό ελεύθερο από χρόνια φαρμακευτική αγωγή της οποίας παρενέργεια θεωρείται ο θυμός καθώς και ελεύθερο από πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις ή ιατρικά νοσήματα που συνδέονται άμεσα με το θυμό.

Απευθύνονται σε όλου όσοι  θέλουν να είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους, δεν φοβούνται τον σκαλίσουν και ας πονέσουν. Σε όλους όσοι αναλαμβάνουν την ευθύνη τού εαυτού τους, χωρίς να την μεταθέτουν σε κάποιες ‘άδηλες’ καταχωρημένες αμαρτίες γονέων  που τους παιδεύουν, μηδέ στους  συμπολίτες τους.

Σε όλους όσοι θέλουν να αλλάξουν τον εαυτό τους και όχι τον κακό ‘λύκο’ που εμφανίζεται μπροστά τους ως εργοδότης, μάνατζερ, σύντροφος, γονέας, αδελφός, γιος κλπ.

 

Στόχοι αυτού του σεμιναρίου:

 1. Να διαγράψετε την κακόγουστη λέξη «διαχείριση» από το λεξιλόγιο σας. Πρόκειται για μια λέξη δανεική από τον χώρο των οικονομικών επιστημών, που σάς αναγκάζει υποδόρια να  υιοθετήσετε μια σκληρή κριτική στάση ως προς τον ίδιο σας τον εαυτό, η οποία συνήθως καταλήγει σε αίσθημα ανεπάρκειας, στο βαθμό που δεν κατορθώνετε να εκπληρώσετε ή διαχειριστείτε αποτελεσματικά το project ή το budget τού θυμού σας.
 2. Να σάς διδάξει πως να αναγνωρίζετε εγκαίρως και με ασφάλεια την αφετηρία του θυμού σας. Από τι προκαλείται; Ποιο το ερέθισμα που μπορεί να τον πυροδοτήσει; Ποια η αχίλλειος πτέρνα σας, την οποία αγγίζουν τα λόγια, η σιωπή, οι πράξεις ή η αδράνεια των άλλων ή υμών των ίδιων; Πού σάς οδηγεί; Πότε κορυφώνεται; Πότε και πώς υφίεται;
 3. Να αξιολογηθούν κριτικά οι μέχρι τώρα δράσεις σας προς τιθάσευση του θυμού.
 4. Να εφαρμόσετε άμεσα συγκεκριμένες, προκύπτουσες από την αλληλεπίδραση μας -ξεχωριστές για τον καθένα σας- τεχνικές περιστολής του θυμού σας.
 5. Να μάθετε να τις αξιολογείτε μόνοι σας και να τις αναθεωρείτε.
 6. Να εκπαιδευτείτε, σε γενικές γραμμές, σε έναν νέο τρόπο σκέψης και αναζήτησης της κατάλληλης μεθόδου. Μαθαίνοντας να διαβάζετε τον εαυτό σας και τους άλλους μέσα από την ολιστική προσέγγιση, θα είστε σε θέση να χαράσσετε μια στρατηγική κινήσεων με απώτερο στόχο την εξάλειψη τού θυμού σας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

  Καινοτομίες αυτού τού σεμιναρίου:

  1. Είναι αμιγώς πρακτικό και βιωματικό.
  2. Οι ομάδες είναι μικρές, περίπου 5 μελών, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος σε κάθε συμμετέχοντα να αναλύσει την περίπτωση που τον απασχολεί, να ακούσει τον εαυτό του, τις σκέψεις του, να εκφράσει υποθετικά αιτιολογικά μοντέλα, να εμβαθύνει.
  3. Είναι μικρής χρονικής διάρκειας, επειδή αφενός δεν θέλω να σάς κουράσω και αφετέρου επειδή σέβομαι το χρόνο σας, και την επιτακτικότητα τού αιτήματος σας για την επίλυση του ζητήματος.
  4. Σάς δίνει τη δυνατότητα να απεγκλωβιστείτε από την πρώτη κιόλας συνάντηση, καθώς διδάσκεστε άμεσα έναν άλλο τρόπο ανάγνωσης του εαυτού σας και των άλλων. Εκείνον που εμπεριέχει κριτική σκέψη. Εκείνον που βλέπει τον ψυχισμό και την ψυχική κίνηση ολιστικά. Εκείνον που πιστεύει στην αλληλεπίδραση σας και την εξέλιξη σας και όχι στην συμφιλίωση και τον συμβιβασμό.

  Δομή και περιεχόμενο του σεμιναρίου:

  1η & 2η συνάντηση

  Η πρώτη και η δεύτερη συνάντηση αφορούν κατ’ αρχάς στην διευκρίνηση τού περιεχομένου των συναισθημάτων. Μαθαίνετε τι είναι το συναίσθημα, ποιοι οι νόμοι του, ποια τα επιμέρους χαρακτηριστικά του, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι καλείστε να ελέγξετε.

  Ακολουθεί η αφήγηση, δηλαδή ο καθένας σας καλείται να  αφηγηθεί το δικό βίωμα, απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, μέσω των οποίων ταυτόχρονα μαθαίνει να ανιχνεύει την πηγή του θυμού του, ολιστικά και όχι μονομερώς ή απομονωμένα. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν τον χρόνο να σχολιάσουν και να εμβαθύνουν ακολουθώντας τη δική τους μέθοδο, ή υιοθετώντας σιγά σιγά την ολιστική προσέγγιση.

  Δεν μάς ενδιαφέρει να ‘βγάλετε’ το θυμό σας, μηδέ να νιώσετε αλληλέγγυα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Μάς ενδιαφέρει να μάθετε από την πρώτη συνάντηση έναν άλλο τρόπο ανάγνωσης και εμβάθυνσης στην εσωτερική σας κίνηση.

  Στο τέλος των δύο πρώτων συναντήσεων παρέχονται πρακτικές συμβουλές που παραπέμπουν σε διορθωτικές κινήσεις που καλείστε να εφαρμόσετε άμεσα.

  3η  &  4η συνάντηση

  Η τρίτη και η τέταρτη συνάντηση είναι αφιερωμένες στον σχολιασμό, στην αξιολόγηση των αλλαγών που έχετε κατορθώσει να εφαρμόσετε, όπως επίσης και στο είδος και στο βαθμό δυσκολίας που συναντήσατε.

  Με ενδιαφέρει να μάθετε να αναγνωρίζετε τα κίνητρα σας, τα triggering points, να ερμηνεύετε σωστά και ολιστικά τόσο τη δική σας συμπεριφορά, όσο και τού άλλου (σε περίπτωση όπου ο άλλος αποτελεί την αφορμή για την έκρηξη).

  Με ενδιαφέρει να μάθετε την ισορροπία ανάμεσα στο «κρίνω αυστηρά» τον εαυτό μου για τη συμπεριφορά του και τον «αθωώνω». Κάπου εκεί βρίσκεται η εποικοδομητική κριτική, που εγγυάται την εξέλιξη και την αλλαγή.

  Με ενδιαφέρει επίσης να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας ως προς το να χαράσσεται τη δική σας στρατηγική κινήσεων, προκειμένου να θωρακιστείτε συναισθηματικά και στη συνέχεια να ελέγχετε μόνοι σας ως και εξαλείψετε το θυμό.

  5η  συνάντηση

  Η πέμπτη συνάντηση έχει χαρακτήρα follow up μέσω ενός role playing.

  Κατά την αφήγηση νοερών συνθηκών που προκαλούν θυμό, ο καθένας σας τοποθετείτε αυθόρμητα καλούμενος να  αναγνωρίσει τα συναισθήματα του, την πηγή αυτών, τις συμπεριφορές που δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα και αναστέλλουν την επικοινωνία, τα σημεία που ερέθισαν την ένταση και την έκρηξη του θυμού, καθώς και να σχεδιάσει και εφαρμόσει τη στρατηγική περιστολής αυτών.

   

  Διάρκεια τού σεμιναρίου:

  Η κάθε συνάντηση διαρκεί 4 ώρες, με εξαίρεση την τελευταία που διαρκεί 5 ώρες. Το διάλειμμα ή  τα διαλείμματα δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τις ώρες

   

  Τρόπος διεξαγωγής τού σεμιναρίου:

  Το σεμινάριο πραγματοποιείται (α) δια ζώσης στο γραφείο μου, στο κέντρο τής Αθήνας, (β)μέσω διαδικτύου.

   

  Ημερομηνίες διεξαγωγής τού σεμιναρίου:

  1η συνάντηση: Τρίτη 11/ 6/2024, ώρα 17:00 ως 21:00

  2η συνάντηση: Τρίτη 18/6/2024, ώρα 17:00 ως 21:00

  3η συνάντηση: Σάββατο 29/6/2024, ώρα 11:00 ως 15:00

  4η συνάντηση: Τρίτη 9/7/2024,  ώρα 17:00 ως 21:00

  5η συνάντηση: Τρίτη 17/7/2024, ώρα 16:00 ως 21:00