Σεμινάρια Ψυχολογίας

Είναι αμιγώς πρακτικά, χωρίς να αγνοούν το θεωρητικό υπόβαθρο. Ξεκινούν από την πράξη και στη συνέχεια υπενθυμίζουν ή φωτίζουν τα σημεία της θεωρίας που είναι απαραίτητα για την κατανόηση των πρακτικών.

Οι ομάδες είναι μικρές, περίπου 5 άτομα, προκειμένου να διατηρήσουν το χαρακτήρα του βιωματικού, προκειμένου δηλαδή να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος σε κάθε συμμετέχοντα να αναλύσει την περίπτωση που τον απασχολεί και να εκφράσει τις απόψεις του.

Είναι μικρής χρονικής διάρκειας, επειδή αφενός δεν θέλουν να σάς κουράσουν και αφετέρου επειδή σέβονται το χρόνο σας και την επιτακτικότητα τού αιτήματος σας για την επίλυση των ανησυχιών σας.

Σάς δίνουν τη δυνατότητα να απεγκλωβιστείτε από την πρώτη κιόλας συνάντηση, καθώς διδάσκεστε άμεσα έναν άλλο τρόπο ανάγνωσης του εαυτού σας και των άλλων. Εκείνον που εμπεριέχει κριτική σκέψη. Εκείνον που βλέπει τον ψυχισμό και την ψυχική κίνηση ολιστικά. Εκείνον που πιστεύει στην αλληλεπίδραση σας και την εξέλιξη σας και όχι στην συμφιλίωση και τον συμβιβασμό.

Όταν επιθυμείτε ειλικρινά να «διαχειριστείτε» την καθημερινότητα σας. Δηλαδή να αντισταθείτε ή τροποποιήσετε συνήθειες που σάς κουράζουν. Όταν θέλετε να παρέμβετε και ελέγξετε καταστάσεις που σάς επιφορτίζουν.

Όταν επιθυμείτε να «αντιμετωπίσετε» τα αρνητικά σας συναισθήματα. Δηλαδή να αναγνωρίσετε την πηγή του θυμού σας, τού άγχους σας, τής ματαίωσης, τού burn out κ.α. και να ελέγξετε τη συναισθηματική σας κίνηση, που δυσκολεύει τη σχέση σας με εσάς τούς ίδιους και τους άλλους.

Όταν επιδιώκετε να «διαχειριστείτε» την ενοχλητική, διαφορετική συμπεριφορά των συναδέλφων σας, που δυσχεραίνει τη συνεργασία σας. Δηλαδή όταν αναζητάτε τη βαθύτερη γνώση για τον εαυτό σας, τους άλλους και τις εργασιακές συνθήκες, προκειμένου να προσαρμόζετε και επινοείτε τις εκείνες τις δράσεις που ευνοούν τη συνύπαρξη.

Όταν παγιδεύεστε στις αμφισβητήσεις σας τού αν είστε «καλός γονέας», τού αν οι αποφάσεις σας, επιλογές σας, συμπεριφορές σας ως προς τα παιδιά σας είναι αποτελεσματικές ή επιζήμιες για την ψυχική ανάπτυξη τους.

Όταν ενδιαφέρεστε ειλικρινά να αποτινάξετε τους «τοξικούς» ανθρώπους από δίπλα σας. Δηλαδή όταν θέλετε να αγωνιστείτε για την αρμονία και την ισορροπία στην ερωτική σας σχέση!

Κατά τη διάρκεια τών σπουδών μου ως και σήμερα, αν κάτι με αγγίζει είναι: i)σε φιλοσοφικό επίπεδο, η Κριτική Θεωρία τής Σχολής της Φρανκφούρτης ii) σε ψυχολογικό, η Ιστορικό-Πολιτισμική Θεωρία του Lev Semionovits Vygotsky  και η Διαλεκτική Σοβιετική Ψυχολογία  iii)σε εκπαιδευτικό, ο Paolo Freire  και η Κριτική Παιδαγωγική, iv) σε ανθρωπολογικό, ο David Graeber και η Επαναστατική Ανθρωπολογία.

Στέκομαι κριτικά ως προς τον ‘εργαλειακό΄ λόγο, το συστημικό δηλαδή λόγο που χρησιμοποιείται και αναπαράγεται ερήμην σας. Εκφράσεις όπως “τονώνω την αυτοεκτίμηση, διαχειρίζομαι το άγχος, αντιμετωπίζω το συνεργάτη μου, δεν ξέρω πως θα χειριστώ  το παιδί μου” κ.α. συναντούν το σκεπτικισμό και την άρνηση μου στη χρήση τους. 

Θεωρώ ότι η αλλαγή επέρχεται μόνον όταν οι συνθήκες πληρωθούν και η επιθυμία γίνει επιτακτική ανάγκη. Τότε η συνειδητοποίηση  των  εκφράσεων και συμπεριφορών που σάς παγιδεύουν, κουράζουν, αναστέλλουν είναι η ικανή συνθήκη  για την αντικατάσταση τους και  αλλαγή τους. Έτσι, σε αυτά τα σεμινάρια, μετά τη συνειδητοποίηση  προστίθενται οι εναλλακτικές προτάσεις λόγου και δράσης. Οι δικές σας εναλλακτικές, εκείνες που συνάδουν με τη δική σας προσωπικότητα και με τη δική σας καθημερινότητα!  

Με σεβασμό 

Σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς

Ανακαλύψετε νέες προσεγγίσεις για τη διδασκαλία και τη συνεργασία με τους μαθητές σας.

Σεμινάριο για τους γονείς παιδιών που διαγωνίζονται στις Πανελλήνιες.

Όλα όσα πρέπει να αποφύγετε! Όλα όσα μπορείτε να κάνετε για να στηρίξετε ψυχολογικά το παιδί σας.

Σεμινάριο για τη ”Διαχείριση” τού Θυμού

Βιωματικό και σύντομο σεμινάριο για την αναγνώριση και έλεγχο τού θυμού σας.

Σεμινάριο για την Αυτοεκτίμηση-Αυτογνωσία-Αυτοβελτίωση

Πώς να ισορροπείτε ανάμεσα στην εμπιστοσύνη και την αμφισβήτηση τού εαυτού σας, ανάμεσα στην κριτική τών άλλων και τη δική σας. Ανάμεσα σε αυτό που θα θέλατε να είστε, που είστε, που φοβάστε ότι είστε ή ότι γίνεσθε.