ΠΡΟΤΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Θα ήθελα να σάς ενημερώσω πως τα κείμενα αυτά απευθύνονται σε όλους όσοι επιθυμούν :

 • Να γνωρίσουν την ψυχολογία από μια άλλη οπτική γωνία
 • Να ξεφύγουν από τα τετριμμένα
 • Να αποτινάξουν από την γλώσσα τους και τη σκέψη τους τον εργαλειακό λόγο Να ανοίξουν τους ορίζοντες τους, να αφυπνιστούν
 • Να εξελιχθούν και όχι απλά να αποδεχτούν ή φιλιωθούν τον εαυτό τους


Προς αποφυγή παρεξήγησης, οφείλω να σάς πω ότι επιλέγω τη χρήση τού αρσενικού γένους

 • α) χάριν σε συντομία και
 • β) καθώς συχνά αναφέρομαι γενικά στον ψυχισμό και όχι στον άνδρα, στη γυναίκα, ή στο παιδί.
.

Πανελλήνιες: Απαλύνοντας και ελέγχοντας το άγχος των υποψηφίων.


Το άγχος είναι μια φυσιολογική συναισθηματική κατάσταση, και αφορά σε όλους σας. Εμφανίζεται και κορυφώνεται όταν καλείστε να συνυπάρξετε με το άγνωστο, το καινούργιο, το διαφορετικό. Όταν καλείστε να φύγετε από το δίκτυ ασφαλείας, να προσαρμοστείτε, να προβλέψετε, ελέγξετε και χαράξετε το μέλλον σας. Οι πανελλήνιες είναι μια τέτοια συνθήκη, καθώς σηματοδοτούν το πέρασμα από τη μαθητική ζωή στην ενήλικη. Ως εξέταση είναι ένα μεγάλης διάρκειας και πρωτόγνωρο τεστ των νοητικών διεργασιών, των συναισθηματικών και σωματικών αντοχών για τον κάθε ένα από εσάς!

Στόχος αυτού του κειμένου είναι να σάς βοηθήσει, ανεξαρτήτως τού πόσο επιμελώς προετοιμαστήκατε να:
α) εμπιστευτείτε τον εαυτό σας  και
β) εξοικειωθείτε με την άγνωστη φύση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Δεδομένου ότι η αγωνία σας εντείνεται έναν έως δύο μήνες πριν την ορισμένη ημερομηνία των εξετάσεων, κλιμακώνεται την τελευταία εβδομάδα, ίσως και την ώρα τής εξέτασης, θα διαχωρίσουμε τρεις περιόδους. Για εκείνους τους μαθητές, στους οποίους η αγωνία επιστρέφει πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αφιερώνουμε και μια τέταρτη περίοδο.

 1η περίοδος :  Λίγους μήνες πριν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

 1. Κλείστε το βιβλίο και διαβάστε το εξώφυλλο. Μπορείτε να φανταστείτε το περιεχόμενο του; Μπορείτε να ανακαλέσετε τα κεφάλαια και τις επιμέρους ενότητες;  Αν ναι, τότε ο εγκέφαλός σας έχει καταγράψει επαρκώς τη δομή του βιβλίου, μπορεί να τη συνθέσει και να την αποδώσει. Για ποια σημεία αμφιβάλλετε; Αφιερώστε περισσότερο χρόνο τόσο σε αυτά όσο και στη σύνδεσή τους με τις υπόλοιπες ενότητες του βιβλίου.
 2. Διατυπώστε μόνοι σας ερωτήσεις. Απλές και σύνθετες. Προσπαθήστε να τις απαντήσετε.
 3. Αφιερώστε ένα μέρος του χρόνου σας στα λάθη. Αναρωτηθείτε ως προς την αιτία του λάθους πχ. Σάς φάνηκε γνωστό και μειώσατε την αξία του, δεν διαβάσατε προσεκτικά την εκφώνηση, μήπως δεν έχετε αφομοιώσει επαρκώς την αντίστοιχη ενότητα του βιβλίου; κ.α. . Συζητείστε το με τον καθηγητή σας.
 4. Τα διαλείμματα- κατά την ώρα τής μελέτης- και η χαλάρωση του μυαλού είναι αναγκαία. Με τους τρόπους και το ρυθμό που εσείς και μόνον εσείς θεωρείτε αποτελεσματικούς.
 5. Τις ημέρες των φροντιστηριακών διαγωνισμάτων ας έχετε μαζί σας μόνον ένα στυλό. Αφήστε στο σπίτι τα βιβλία, και την τσάντα σας.
 6. Στα  επαναληπτικά διαγωνίσματα  να διαβάζετε πολύ προσεκτικά την εκφώνηση των ερωτήσεων . Πολλές φορές. Ξανά και ξανά! Μην βιάζεσθε. Εκεί κρύβεται η απάντηση! Μην σπεύδετε να μουρμουρίσετε «yes! το έχω!» ούτε « πω-πω την πάτησα!»
 7. Ελαχιστοποιήσετε τη διάρκεια τού κάθε διαγωνίσματος στο φροντιστήριο. Σκεφτείτε ότι η διάρκεια της εξέτασης δεν είναι 3 ώρες αλλά 2 ½ ώρες.
 8. Επιλέγετε ένα άλλο από το σύνηθες θρανίο κατά την ώρα του διαγωνίσματος.
 9. Μην απευθύνεστε για τυχόν διευκρινήσεις στον καθηγητή του φροντιστηρίου.
 10. Μην ψάχνετε ένα βλέμμα ενθάρρυνσης από το συμμαθητή σας και κυρίως μην ‘’ψαχουλεύετε’’ το γραπτό του.

2η  περίοδος: Καθώς πλησιάζουν οι μέρες των εξετάσεων

 1. Δε θα σάς πω ούτε να διαβάζετε μανιωδώς ούτε να μη διαβάζετε. Εμπιστευτείτε τις μαθητικές συνήθειες που διατηρούνται από την παιδική σας ηλικία και την κάθε στιγμή. 
 2. Μην πανικοβληθείτε εάν αρρωστήσετε ή εάν η εβδομάδα των εξετάσεων συμπέσει με τις δύσκολες σας ημέρες, εάν είσαστε κορίτσι. Ο εγκέφαλός σας γνωρίζει καλύτερα από εσάς, να επιβάλλεται στον πόνο και την εξασθένηση.
 3. Ακούστε το σώμα σας. Εάν κλείνουν τα μάτια σας, μη βάζετε οδοντογλυφίδες. Εάν δεν ακούτε το ξυπνητήρι σημαίνει ότι έχετε μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο από ότι για το προγραμματισμένο πρωινό διάβασμα. Ξεκουρασθείτε χωρίς ενοχές.
 4. Δε θα σας πω να βγείτε ή να μην βγείτε βόλτες. Κάποιοι από εσάς προτίμησαν καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας να θυσιάσουν την κοινωνικότητά τους για τις εξετάσεις, ενώ κάποιοι άλλοι να αντισταθμίσουν την αγωνία τους με τις βόλτες και το ίντερνετ. 

3η περίοδος: Κατά τη διάρκεια τής εξέτασης

 1. Η κλιμάκωση τού άγχους μπορεί να συμβεί μόλις καθίσετε στο θρανίο τής εξέτασης. Ενδέχεται να μεταμορφωθεί σε σωματικές εκδηλώσεις, εφίδρωση, πονοκέφαλος, προβλήματα όρασης, διαρροϊκό σύνδρομο, αγκύλωση του καρπιαίου, κα.  Οφείλετε να συγκεντρωθείτε σε ένα και μόνον καθήκον : Ξαναδιαβάστε την εκφώνηση. Συγκεντρωμένα και ψύχραιμα. Μόνον αυτό. Πολλές φορές. Σιγά σιγά.
 2. Αν θολώσει το κεφαλάκι σας δεν θα το αφήσετε στο χάος , στην περιπλάνηση και στην ομίχλη. Δεν είναι η ώρα να φαντάζεστε  λιβάδια και γάργαρα νερά! Του δίνετε συγκεκριμένη εντολή, συγκεκριμένο ερέθισμα. Και εκείνο θα σάς ανταμείψει.
 3. Εάν στο πρώτο ή και δεύτερο μάθημα, στο οποίο εξεταστήκατε, οι επιδόσεις σας είναι κατώτερες ή ανώτερες των προσδοκιών σας, μην  αποθαρρυνθείτε, μην  επαναπαυτείτε! Αρκεστείτε σε μια συζήτηση μόνον με τους καθηγητές σας. Συνεχίσετε ακάθεκτοι ως το τέλος των εξετάσεων. Μην επιτρέψετε στο μυαλό σας παιχνίδια πρόβλεψης. Θα παγιδευτείτε!

4η περίοδος: Λίγο πριν τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Μία ως δύο εβδομάδες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων, ένα αίσθημα διάχυτης αγωνίας μπορεί να διαταράξει την καλοκαιρινή ηρεμία για τους περισσότερους από εσάς. Απολύτως φυσιολογικό! Καθώς, πλησιάζει η ώρα της κρίσης τόσο για τον εαυτό σας όσο και για το μέλλον σας. Βρίσκεστε ακόμη σε μια τρυφερή ηλικία όπου η αυτοεκτίμησή σας συναρτάται κυρίως από το αποτέλεσμα των πανελληνίων. Και το μέλλον σας, με την εισαγωγή ή όχι σε κάποιο ή σε ποιο πανεπιστήμιο.

Στην πορεία τής ζωής σας, θα  διαπιστώσετε ότι είχατε υπερεκτιμήσει εκείνη την περίοδο ως τον μοναδικό, καθοριστικό σταθμό της.. Υπάρχουν τόσοι άλλοι σταθμοί που σάς περιμένουν να τους ζήσετε και να σμιλευτείτε μαζί τους!!    

Αντί επιλόγου

Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι η πρώτη σημαντική γέφυρα με την κοινωνία. Μία κοινωνία που στηρίζεται στη δική σας μαχητικότητα, τόλμη, ορμή, φαντασία, φιλοδοξία. Μια κοινωνία που δίνει ευκαιρίες, συγχωρεί τα λάθη, αίρει την αμφισβήτηση και αφομοιώνει την απερισκεψία. Μία κοινωνία όμως, που δεν δικαιολογεί την οκνηρία, τη λιγοψυχία και τη λιποταξία.

Αντισταθείτε στην μαζική υστερία και στο άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων. Εμπιστευτείτε την χωρητικότητα του «σκληρού δίσκου» σας. Οπλιστείτε με αισιοδοξία και πείσμα. Δοκιμαστείτε. Μη σας φοβίζουν οι απογοητεύσεις και οι διαψεύσεις. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Οι αποτυχίες πρέπει να γίνονται μοχλοί επιθυμιών και όχι το άλλοθι της μελλοντικής σας παραίτησης.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος σάς αξίζει ένα χειροκρότημα για τον αγώνα σας…

Με σεβασμό

Μαρία Βακάλη