ΠΡΟΤΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Θα ήθελα να σάς ενημερώσω πως τα κείμενα αυτά απευθύνονται σε όλους όσοι επιθυμούν :

  • Να γνωρίσουν την ψυχολογία από μια άλλη οπτική γωνία
  • Να ξεφύγουν από τα τετριμμένα
  • Να αποτινάξουν από την γλώσσα τους και τη σκέψη τους τον εργαλειακό λόγο Να ανοίξουν τους ορίζοντες τους, να αφυπνιστούν
  • Να εξελιχθούν και όχι απλά να αποδεχτούν ή φιλιωθούν τον εαυτό τους


Προς αποφυγή παρεξήγησης, οφείλω να σάς πω ότι επιλέγω τη χρήση τού αρσενικού γένους

  • α) χάριν σε συντομία και
  • β) καθώς συχνά αναφέρομαι γενικά στον ψυχισμό και όχι στον άνδρα, στη γυναίκα, ή στο παιδί.
.

Κατάθλιψη, Άγχος, Κρίσεις Πανικού, Θυμός κ.α.


Κατάθλιψη. Κρίση Πανικού. Άγχος. Φοβίες. Θυμός. Ενδο-οικογενειακή βία. Αλκοολισμός. Διαταραχές σίτισης. Διαταραχές συμπεριφοράς.  Ναρκισσιστική προσωπικότητα. Τοξικός άνθρωπος και άλλα πολλά ποζάρουν στο φακό  και… μεγαλώνουν μαζί μας! Συγχωρέσετε με που θα αρνηθώ να γράψω το οτιδήποτε για αυτά τα κοινωνικά και ψυχικά φαινόμενα! Οι λόγοι;

Θεωρώ ότι ο κάθε ένας από εσάς είναι ένα πολύχρωμο παζλ, το οποίο ενίοτε η ζωή τού αφαιρεί το χρώμα και το καθιστά ασπρόμαυρο.

Θεωρώ ότι ο καθένας σας κρύβει μέσα του το δικό του πεντάγραμμο με τις νότες και τις παύσεις, με τη μελωδία και την αρμονία της καθημερινότητας του.

Ο καθένας σας έχει την ιδιαιτερότητα του, όχι μονάχα σε σχέση με τον συνάνθρωπο του, αλλά και σε σχέση με τον ίδιο του τον εαυτό του και την εξέλιξη του. Έχει το δικό του ρυθμό αφομοίωσης, κατανόησης, προσαρμογής και μετασχηματισμού.

Βρίσκω το λιγότερο άχαρο και αγενές να διαγράψω την διαφορετικότητα  σας και να σάς εντάξω σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες.. Αρνούμαι να συνηγορήσω στην ισοπέδωση τής μοναδικότητας σας.  

Όλοι σας κάτω από κανονικές συνθήκες μπορείτε να ζήσετε τα πάντα: να νιώσετε κατάθλιψη, άγχος, θυμό, να συμπεριφερθείτε βίαια ή να ανεχτείτε αναιτιολόγητη βία, να καταφύγετε στο αλκοόλ ως μια ύστατη λύση, στην ασιτία, στις ακατάστατες επιδρομές στο ψυγείο, να μην μπορείτε να συγκεντρώσετε την προσοχή σας, να μην σάς αναγνωρίζετε!

Ο μηχανισμός που γεννά αυτά τα φαινόμενα, τα συντηρεί και τα ενισχύει και είναι μοναδικός για τον καθένα σας και εμπεριέχει τη μοναδική για τον καθένα σας λύση  από το αδιέξοδο σας.

Μην σάς τρομάζουν οι παραπάνω λέξεις ..είναι τόσο μικρές και ασήμαντες! Είναι οι κλωστές, τις οποίες διαλέγει η εποχή μας για να κεντήσει τον ε γ κ λ ω β ι σ μ ό όλων μας!

Αν κάτι πρέπει να σάς τρομάζει είναι η παραίτηση σας από την προσπάθεια σας να απεγκλωβιστείτε, η άρνηση της πορείας προς την απελευθέρωση , η άρνηση τής τέχνης …τής ζωής!

Με σεβασμό

Μαρία Βακάλη